Unit 2: Electronic Spreadsheet (Advanced)

 Unit 2: Electronic Spreadsheet (Advanced)



Fill in the blanks

1. At the bottom of each worksheet window is a small tab that indicates the name of the worksheets in the workbook.

2. A cell reference refers to a cell or a range of cells on a worksheet and can be used to find the values or data that you want the formula to calculate.

3. Spreadsheet software allows the user to share the workbook and place it in the Network location where several users can access it.

4. Spreadsheet software can find the changes by Comparing Sheets.

5. Macros are useful to repeat a task the same way over and over again.

 

 

Q1. What is Data Consolidation?

Ans. Data Consolidation allows you to gather your data from separate worksheets into a master worksheet.

Q2. Consolidate option available in ___________ menu.

Ans. Data

Q3. Write two functions that are available in the function list of Consolidate data dialog box.

Ans. Two functions are : (Write any two)

a. Sum

b. Max

c. Min

d. Average

Q4. What do you mean by a range of cells?

Ans. The collection of two or more cells in Excel is called the range of cells. for example A1 : A5

Q5. How can you give a name to a range of cells?

Ans. We can give names to a range of cells as follows :

  1. Select the range of cells.
  2. Click on Data menu —-> Define range
  3. Type the name & click OK

Q6. What is Subtotal in Spreadsheet?

Ans. SUBTOTAL, totals/add data arranged in an array—that is, a group of cells with labels for columns and/or rows.

Q7. Subtotal option available in ___________ menu.

Ans. Data

Q8. ___________ are a tool to test “what-if” questions.

Ans. Scenario

Q9. Write the steps to create a Scenario.

Ans. To create a scenario :

a. Select the cells that contain the values that will change between scenarios.

b. Choose Tools > Scenarios

c. On the Create Scenario dialog, enter a name for the new scenario.

d. Click OK to close the dialog.

Q10. Define the term Goal Seek in reference to the Spreadsheet.

Ans. In the Goal Seek option available under the Tools menu, we can find what values will produce the result that we want.

Q11. Match the following

Option

Menu

Subtotal

Tool Menu

Goal Seek

Data Menu

Scenario

Data Menu

Consolidate

Tool Menu

Solver

Tool Menu

Ans.

Option

Menu

Subtotal

Data Menu

Goal Seek

Tool Menu

Scenario

Tool Menu

Consolidate

Data Menu

Solver

Tool Menu

Q12. What is Solver in Spreadsheet?

Ans. The solver option under the Tools menu is a more elaborate form of Goal Seek. The difference is that the Solver deals with equations with multiple unknown variables.

Q13. How can you insert a new sheet?

Ans. We can insert a new sheet by

a. select the sheet that will be next to the new sheet.

b. Select Insert > Sheet from the menu bar.

Q14. How can you rename a sheet?

Ans. There are three ways to rename a worksheet :

a. Double-click on one of the existing worksheet names.

b. Right-click on an existing worksheet name, then choose Rename from the resulting Context menu.

c. Select the worksheet you want to rename and then select the Sheet option from the Format menu. This displays a submenu from which you should select the Rename option.

Q15. How can you reference the ‘F4’ cell of a sheet named “Class X”?

Ans. =’Class X’.F4

Q16. What is the difference between Relative and Absolute hyperlinks?

Ans. An absolute link will stop working only if the target is moved. A relative link will stop working only if the start and target locations change relative to each other.

Q17. In the Spreadsheet Hyperlink icon is present on ___________________ toolbar.

Ans. Standard

Q18. In Spreadsheet Hyperlink option is present in ___________________ menu.

Ans. Insert

Q19. Write the steps to share the spreadsheet with others.

Ans. The spreadsheet can be shared by :

a. Open the sheet to be shared

b. Tools > Share Document

c. A dialog box opens.

d. To enable sharing, select the box at the top of the dialog, and then click OK

Q20. Write the steps to add comments to a shared spreadsheet.

Ans. Steps to add comments to a shared spreadsheet.

a. Make the change to the spreadsheet.

b. Select the cell with the change.

c. Choose Edit > Changes > Comments

d. Type your own comment and click OK.

Q21. How can you edit the entered comment?

Ans. We can edit the entered comment by :

1 Select the cell with the comment that you want to edit.

2. Select Edit > Changes > Comments.

3. Edit the comment and click OK.

Q22. The intersection of row and column is called ____________

Ans. Cell

Q23. The formula in the spreadsheet begins with _________ sign.

Ans. =

Q24. Parth scored 130 in Term 1 and 140 in Term 2 (out of 150 ). How much will he score in Term 3 so that the aggregate becomes 80%? Which option will help him to find one?

Ans. Goal Seek

Q25. __________________ option under the Tools menu is a more elaborate form of Goal Seek.

Ans. Solver

Q26. _______________ are predefined formulas in Calc.

Ans. Functions

Q27. ___________ is the topmost bar of Calc Window.

Ans. Title bar

Q28. The shortcut to open Function Wizard is __________

Ans. Ctrl + F2

Q29. Suman wants to share her worksheet with others but she wants to protect her worksheet so that no one can make unnecessary changes. Help her to find such an option.

Ans. Edit –> Protect Document

Q30. A cell in the spreadsheet with a dark boundary is called ______

Ans. Active Cell

Q31. Write the steps to open consolidate dialog box in OpenOffice Calc.

Ans. The steps to open consolidate dialog box are as:

1.                       Click on Data Menu.

2.                       Click on Consolidate.

.

Q32. Write any four statistical functions available in Consolidate dialog box.

Ans. Four statistical functions available in Consolidate dialog box are :

1.                       Sum

2.                       Max

3.                       Min

4.                       Average

Q33. Which command can be used to switch the mode for a worksheet from unshared to shared and vice-versa?

Ans. Tools > Share Document

Q34. How can we use a shared worksheet in unshared mode?

Ans. We can use a shared worksheet in unshared mode by saving the shared worksheet using another name or path. This creates a copy of the spreadsheet that is not shared.

Q35. What is a Record Changes feature in Open Office Calc?

Ans. The record Changes feature is used to track what data was changed, when the change was made, who made the change, and in which cell the change occurred.

Q36. Write the steps to turn ON the “Record Changes” feature in Calc?

Ans. Steps are:

  1. Open the Shared Spreadsheet.
  2. Select Edit > Changes > Record from the menu bar.

Q37. What is cell reference?

Ans. A cell reference refers to a cell or a range of cells on a worksheet and can be used to find the values or data that you want the formula to calculate.

Q38. Write two ways of referencing other sheets.

Ans. Two ways to reference cells in other sheets are: by entering the formula directly using the keyboard or by using the mouse.

Q39. What is the use of Hyperlink in Calc?

Ans. Hyperlinks can be used in Calc to jump to a different location from within a spreadsheet and can lead to other parts of the current file, to different files, or even to websites

 

Q40. How can we rename a worksheet?

Ans. There are three ways you can rename a worksheet

a. Double-click on one of the existing worksheet names.

b. Right-click on an existing worksheet name, then choose Rename from the resulting Context menu.

c. Select the worksheet you want to rename (click on the worksheet tab) and then select the Sheet option from the Format menu. This displays a submenu from which you should select the Rename option.

Q41. What are the two ways of referencing cells in other worksheets?

Ans. Two ways to reference cells in other sheets: by entering the formula directly using the keyboard or by using the mouse.

Q42. Differentiate between Relative and absolute hyperlinks.

Ans. Hyperlinks can be used in Calc to jump to a different location from within a spreadsheet. An absolute link will stop working only if the target is moved. A relative link will stop working only if the start and target locations change relative to each other. For instance, if you have two spreadsheets in the same folder linked to each other and you move the entire folder to a new location, a relative hyperlink will not break.

Q43. List the procedure involved in Linking HTML Tables to Calc Worksheet.

Ans. You can insert tables from HTML documents, and data located within named ranges from an OpenOffice.org Calc or Microsoft Excel spreadsheet, into a Calc spreadsheet.

We can do this in two ways: using the External Data dialog or using the Navigator.

Using the External Data dialog

a. Open the Calc worksheet where the external data is to be inserted. This is the target worksheet.

b. Select the cell where the external data is to be inserted.

c. Choose Insert -> Link to External Data.

d. On the External Data dialog, type the URL of the source worksheet or click the […] button to open a file selection dialog. Press Enter to get Calc to load the list of available tables.

e. In the Available tables/range list, select the named ranges or tables you want to insert. You can also specify that the ranges or tables are updated every (number of) seconds.

f. Click OK to close this dialog and insert the linked data.

Q44. What is the purpose of adding comments?

Ans. Comments are mostly used in the shared Calc sheet which is used to explain the changes made in the sheet to the author of the sheet.

Q45. How can we add comments to the changes made?

Ans. Comments can be added as follows:

1. Make the change to the spreadsheet.

2. Select the cell with the change.

3. Choose Edit > Changes > Comments. The automatically-added comment provided by Calc appears in the title bar of this dialog and cannot be edited.

4. Type your own comment and click OK.

After you have added a comment to a changed cell, you can see it by hovering the mouse pointer over the cell.

Q46. What are Macros?

Ans. A macro is a saved sequence of commands or keystrokes that are stored for later use. Macros are especially useful to repeat a task the same way over and over again.

Q47. How can we record a Macro?

Ans. The steps to record macro are as follows

a. Use Tools > Macros > Record Macro to start the macro recorder. The Record Macro dialog is displayed with a stop recording button.

b. Perform the actions you want to be recorded in the document.

c. Click Stop Recording.

d. The Macro dialog appears, in which you can save and run the macro.

 

Comments

Popular posts from this blog

Unit 3: Database Management System

Unit 1: Digital Documentation (Advanced)